Bli optiker
En optiker är en högskoleutbildad person som är specialist på synen, ögats normala och sjukliga förändringar. Utbildningarna finns vid Karolinska Institutet och högskolan i Kalmar och är 3-4 år. Utbildningarna fokuserar på synproblem och olika lösningar, optisk fysik samt anatomi, fysiologi och patologi.
Optiker är en skyddad titel
Optiker är en skyddad titel vilket innebär att endast de som har en godkänd examen och är godkända av Socialstyrelsen får kalla sig för optiker eller legitimerad optiker. Legitimationen innebär att en optiker måste följa samma lagar och regler som t.ex. läkare och sjuksköterskor. En optiker har därför bl.a. tystnadsplikt och rätt att delegera arbetsuppgifter.
Vad gör en optiker?
Många optiker jobbar i butik och utför synundersökningar, tillpassar kontaktlinser, utfärdar synintyg samt slipar in glas i bågar. I hantverksdelen ingår även att reparera glasögon och att hjälpa människor att prova ut glasögon.
Flera möjliga arbetsplatser för en optiker
Förutom att arbeta i butik, kan en optiker bland annat jobba på syncentral för synsvaga, på ögonsjukhus, hos glasleverantör eller inom refraktiv kirurgi. Synen är ett fantastiskt och intressant sinne. När detta sinne förändras är optiker första instans att söka. Till optikern kommer de flesta människor förr eller senare. Vare sig det rör sig om en synförändring eller ett intyg för att få börja övningsköra.
Optikern första vårdnivån för personer med ögonsjukdomar
Om undersökningen avslöjar någon sjuklig förändring eller skada på ögat är optikern skyldig att remittera kunden vidare till läkare, vanligen en ögonspecialist.
På följande webbplatser kan du läsa mer om optikeryrket. Här hittar du allt från vilken ingångslön du har som optiker, vilka framtidsutsikter jobbet har samt hur du utbildar dig till optiker.
Ki.se
Saco.se
Studentum.se